niedziela, 12 czerwca 2016

Chow mein z kurczakiem i dymką

 Obraz                

Orientalny makaron z kurczakiem

Składniki:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 5 łyżek sosu ostrygowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki  ciemnego sosu sojowego + do doprawienia
  • 1 łyżeczka  imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 9 dymek
  • 1 łyżeczka  suszonej kolendry
  • 4 marynowane papryczki piri  piri
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 625g makaronu  chow mein (5 porcji po 125g)
  • olej sezamowy
Przygotowanie:
  1. ​Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy.  Kroimy w kilkucentymetrowe  paski.
  2. Sos ostrygowy, oliwę, sos sojowy, imbir i pieprz cytrynowy mieszamy trzepaczką do połączenia wszystkich składników.
  3. Powstałą marynatę  wlewamy do mięsa i mieszamy, aby mięso dokładnie się nią pokryło.  Wstawiamy na  min. 30 minut do lodówki.
  4. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.  Odcedzamy i mieszamy z odrobiną oleju sezamowego, który  zapobiegnie jego sklejeniu się.
  5. Kurczaka smażymy na oleju sezamowym.  Dodajemy posiekaną dymkę  (odrobinę zostawiamy do posypania dania),  kolendrę roztartą w moździeżu i posiekane  oraz pozbawione pestek papryczki piri  piri.  Smażymy dodatkową minutę.
  6. Do kurczaka dodajemy miód, dokładnie mieszamy.  Całość   polewamy sokiem z cytryny.  W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i  sosem sojowym.
  7. Wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy.  
  8. Danie posypujemy  dymką i natychmiast podajemy.
Przepis skopiowany ze strony: http://www.fitaddictblog.com/strona-g322oacutewna/chow-mein-z-kurczakiem-i-dymka

1 komentarz: