Chow mein z kurczakiem i dymką
Orientalny makaron z kurczakiem
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 5 łyżek sosu ostrygowego
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego + do doprawienia
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 9 dymek
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 4 marynowane papryczki piri piri
- 1 łyżka miodu
- sok z 1 cytryny
- 625g makaronu chow mein (5 porcji po 125g)
- olej sezamowy
Przygotowanie:
- Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Kroimy w kilkucentymetrowe paski.
- Sos ostrygowy, oliwę, sos sojowy, imbir i pieprz cytrynowy mieszamy trzepaczką do połączenia wszystkich składników.
- Powstałą marynatę wlewamy do mięsa i mieszamy, aby mięso dokładnie się nią pokryło. Wstawiamy na min. 30 minut do lodówki.
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z odrobiną oleju sezamowego, który zapobiegnie jego sklejeniu się.
- Kurczaka smażymy na oleju sezamowym. Dodajemy posiekaną dymkę (odrobinę zostawiamy do posypania dania), kolendrę roztartą w moździeżu i posiekane oraz pozbawione pestek papryczki piri piri. Smażymy dodatkową minutę.
- Do kurczaka dodajemy miód, dokładnie mieszamy. Całość polewamy sokiem z cytryny. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i sosem sojowym.
- Wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy.
- Danie posypujemy dymką i natychmiast podajemy.
Robiłam twój przepis. Pychaaaa :*
OdpowiedzUsuń